Login
+Follow
Login

SVALBARD: Vilt och vackert, en perfekt testplats för vinterförhållanden.

By 24hourmeals on 2014.03.31 In svalbard

Under 2013 genomförde vi två tester av vår mat i arktis. Vi valde Svalbard som testplats då denna fantastiska ögrupp är väldigt lättillgänglig från Oslo. Första genomfördes under april med Ola Skinnarmo som expeditionsledare och andra gången i december 2013. December turen var något kortare (två testdagar) och var för att testa produkterna under fullständigt mörker och extrema temperaturer. Svalbard är en fantastisk plats och bör upplevas av alla som älskar uteliv. Expeditionsresor Foto Ola Skinnarmo blogg1Från Oslo flyger både SAS och Norwegian så det finns gott om flyg och resan tar ca 4 timmar med mellanlandning i Tromsö.

Detta är en kort sammanställning som inte syftar till att lära ”nybörjare” att använda 24 Hour Meals produkter i vintermiljö. Denna text förutsätter att läsaren tidigare har erfarenhet av våra eller liknande produkter. Detta för att hålla denna sammanfattning kort. Bilderna är både tagna i april och december. Vilka som är tagna när ser ni enkelt då midnattsol rådde i april och totalt mörker i december.

 

Torkade måltider från Blå band

Svalbard_blogg4Förutsättningarna för detta test var totalt mörker sånär som pannlampor. Temperaturen var mellan minus 19 till minus 30 grader. All mat skulle tempereras efter det att maten var rehydrerad men termometern (digital laser termometer) fungerade inte pga. av kylan. För att få relativt rättvis bedömning valde vi att vänta tio minuter oavsett kyla eller metod för tillagning. Det vill säga att detta är bedömningar utifrån upplevelser och inte fakta vad avser temperatur på mat.  Då matupplevelse är just hur man upplever maten (varm, kall eller ljummen), så anser jag att faktiska temperaturer inte spelar roll i denna typ av extremtester. Allt vatten var termosvarmt och kokades inte på plats i vildmarken kan vara bra att tillägga.

–          Exponerad 100%, -19 grader: Måltiden ställdes på sämst tänkbara plats. På en liten iskulle täckt med snö och utan vindskydd. Efter tio minuter är zippen igenfrusen men öppnas enkelt. I påsen har frost skapats ner till där maten börjar. Måltiden är ljummen och inte helt rehydrerad. Ätbar, men skulle den stått kvar ytterligare några minuter för att helt återställa sig är frågan om någon värme varit kvar i maten. Detta visar att man bör tänka till för bästa resultat och en värmande måltidExpeditionsresor Foto Ola Skinnarmo blogg2

–          Nergrävd i snö, -19 grader: Genom att stampa ner ett litet hål i snön skapades en skyddande ficka att lägga måltiden i. När måltiden lagts ner täcktes den med ett lager snö. Dock var zippen exponerad då vi ville hitta den igen i mörkret. Tanken med detta är att utnyttja luften i snön som faktiskt skapar en högre temperatur än i luften (och eventuellt blåsten). I teorin borde detta fungera utmärkt men jag var orolig för att snön skulle smälta och skapa ett lager vatten på laminatet och kyla ner påsen. Detta skedde emellertid inte och påsen var torr när den togs upp efter ca 10 minuter. Zippen hade frusit som vid tidigare test men maten var märkbart varmare och bättre rehydrerad. Den här metod kan sägas vara en bra metod för att skydda måltiden. DOCK skall tilläggas att om yttertemperaturen varit högre (kanske -1) måste jag ställa mig frågan om inte snön smält runt påsen. I de förhållande som vi hade på Svalbard så var detta ett helt okey sätt att tillaga maten med relativt bra skydd.

–          Innanför kläder, -19 – -30 grader: Denna metod är (föga förvånande)  det sätt som vi tycker fungerar bäst och dessutom ger en del värme till kroppen. Dock några saker att tänka på. Säkerställ att zippen är ordentligt försluten (det kan komma torkad råvara i skåran vilket gör att påsen inte håller helt tätt)! Detta är heller inget bra tillagningssätt om man behöver jobba med kroppen (sätta upp tält, gräva eller liknande), då risken finns att man trycker för hårt på påsen så zippen öppnar sig. Med denna metod får man en varm och bra återställd måltid.

–          I kemisk värmare, -19 – -30 grader: Genom att lägga den varma förslutna påsen i en värmare skapar man ett skyddande värme lager mellan den kalla luften och ytterlaminatet. Detta har stor påverkan på måltidens temperatur och ger ett mycket bra resultat. Nackdelen med denna metod är att värmaren i sig innehåller vatten som kan läcka om man inte tänker sig för. Dessutom har värmaren en del egenskaper i kylan (se nedan under värmare) som gör den här metod lite krånglig och risken för att exponeras av vatten på händerna finns. Som tillagningsmetod annars är detta lysande.DSC_0469 blogg4

–          Exponerad 100% -28 grader: Se exponerad -19 grader. Skillnaderna är små. Möjligen att maten höll lite lägre temperatur. Ingen bra metod.

–          Nedgrävd – 28 grader: Se nedgrävd i snö -19 grader. Även med detta test var det inte någon större märkbar skillnad. I snön är temperaturen i stort detsamma vid de olika temperaturerna. I dessa temperaturer rekommenderar vi dock helt klart att lägga måltiden under något lager med kläder.

Torkade måltider generellt

Detta är ett väl fungerande måltidskoncept för vinterbruk. Med väldigt enkla medel kan man få en varm måltid även i mycket låga temperaturer. Skydda din måltid från den kalla luften och blåst. Inga problem för maten att utsättas för kyla innan tillagning och kan packas var som helst under turen. När väl påsen är öppnad i lägre temperaturer bör man äta dem direkt då mycket värme läcker ut när inte zippen skyddar mot kylan.

 

Mjukkonserver från 24 Hour Meals

Detta test var egentligen bara ett som vi valde att genomföra, mest för att få det bekräftat att det fungerar dåligt i kallt klimat. Här gick vi på en nit och fick tänka om! Just detta test med att värma upp mjuka konserver gjordes i minus 19 grader och inte dagen efter då – 30 rådde. Dock kan konstateras att det fungerar bra med mjukkonserv på vintern så länge man tar han om maten. Maten är precis som vanligt vatten känslig för kyla då den kan frysa. Vi påstår INTE att det går att tillaga fryst mat med värmarna, dock fungerade det förvånansvärt bra med tinad mat (ca plus fem grader).

–          Enkel värmare: Vi vet redan från tidigare tester runt noll grader att en värmare inte orkar värma 400 gram mat. Dock ville vi testa det ändå men med ett annorlunda sätt att använda den. Vi ”vek” maten runt värmeelementet för att få värmen att sprida sig mot så mycket mat som möjligt. För att tillse vattentillgång för värmeelementet lade vi värmaren på sidan och vek öppningen åt sidan för att inte vattnet skulle rinna ut. Vi valde att ta så kallt vatten vi kunde genom att ha en vattenflaska med oss som vi i princip bara höll tinad. Svalbard_blogg3

–          Dubbel värmare: För att ge värmaren hjälp på traven ville vi prova att skapa en skyddande barriär mellan värmaren och kylan i luften. Denna barriär var ytterligare en värmare utanför den som värmer maten. Detta är lite krångligt att göra då två förpackningar skall ha vatten samtidigt och det är lätt att spilla. Det är viktigt att inte få vatten på fingrarna när man gör detta! Detta test gjordes samtidigt som de två andra så det var mycket vatten som skulle i påsarna på kort tid. Även den här gången tog det längre tid än normalt för påsarna att starta. Denna metod ger klart varm mat  och jag behövde till och med blåsa på maten för att inte bränna tungan. Övriga slutsatser som ovan drogs så klart med att röra om maten och äta den i värmaren.

–          Två värmeelement i en påse: Se ovan. Inga större skillnader. De två värmeelementen lades på var sin sida om maten och detta ger bra effekt och jämn varm mat.

Avslutningsvis några rader om värmarna i kylan generellt. När vi genomför denna typ av tester är det många faktorer vi tittar på vid sidan om det uppenbara att maten blir varm. Hur fungerar laminaten i kylan? Är de mer benägna att spricka när förpackningarna är kalla? Är det lika lätt att riva av toppen osv osv. Vad gäller värmarna framkom en del mindre bra saker. Jag upplever att värmarna blir svårare att riva av och det är nästan ett måste att ta av sig handskarna för att få ett bra tag. De blir också spröda i svetsarna och en sprack och började läcka. Tidigare tester med en annan tillverkare gav inte detta problem. Lösningen blir helt enkelt att ta fram värmare med högre kvalitet på plasten så det garanterat håller. Detta är redan startat. Med detta sagt måste detta ändå ses som mycket lyckat då processen inte verkar påverkas av kylan. Om man ser till att maten inte fryser, och tillagar den skyddad och smart så kan man enkelt få en varm måltid även i kallt klimat!svalbard_blogg2

24 Hour Meals  måltider generellt

Detta är ett system som ger en del utmaningar i vintermiljö. Den viktigaste slutsatsen vi drar är att varm mat ligger i förberedelserna! Ha gärna termosvatten för att starta värmaren. Det fungerar med kallt men en del av effekten går åt att värma det vattnet som ger värmen till maten. Måltiderna måste skyddas precis som vatten. Genom att, till exempel ha maten innanför kläderna, hålla maten relativt varm (10-15 grader) säkerställer du att värmaren ger varm mat. Enkelt och självklart? Absolut, men det är fortfarande något att tänkta på och planera. För erfarna polarrävar är detta inte något konstigt. Ola Skinnarmo sa till exempel att: ”allt behöver planeras och tänkas genom i arktiska förhållanden, varför skulle inte det gälla maten?” när jag snackade om testet och slutsatserna. Dock kan vi som inte har Olas erfarenhet se till att tänka lite extra på detta.

Svalbard_blogg1

//Pelle och Robban

 

 

5 Responses to "SVALBARD: Vilt och vackert, en perfekt testplats för vinterförhållanden."

  Comments (5)

 1. Mikael Rydersten wrote:

  Bra test!
  Hur dant vore det om man hade ett vindtätt påse att stoppa de frystorkade påsen i. I stället för att använda snö som isolering. Det är inte alltid snö finns när det råder kyla.

  • 24hourmeals wrote:

   Hej och tack för din kommentar! Du har helt rätt där och många har ju med en vindsäck som man skulle kunna använda. Dessutom har man ju oftast mer vindtät utrustning (regnkläder, ryggsäck med mera). Vi får helt enkelt testa och se effekten nästa vinter (hmm får nog bli en resa till Arktis igen:)).
   //Pelle

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om oss

Välkomna till vår egna blogg. Den här bloggen är mer en inspirationsblogg än en informationsblogg.

Vi vill i första hand få er att bli inspirerande att ge er iväg ut på både korta och långa äventyr. Vi kommer skriva om våra event, våra egna personliga äventyr, utrustning som vi har möjlighet att få prova men även ta hjälp av våra "ambassadörer" och äventyrare för att ha möjlighet att fylla ut bloggen med så mycket inspiration som det bara går.

Givetvis finns det lite information om vår mat men för mer djupgående information hänvisar vi till vår hemsida och facebook.

Så välkomna till vår blogg och hoppas ni blir inspirerade!

// Personalen på 24H och dess vänner

+Follow

Login